Oppdragelse i åpningstalen

– Må medlemmene krangle med sin egen forening? NTFs president Gunnar Lyngstad hadde debatten fra i sommer som hovedtema i sin åpningstale på årets landsmøte den som foregikk på Tidendes nettsted og handlet om Norsk Helsenett, personvern, datasikkerhet og kravet om sikker linjetilkopling – og kostnader forbundet med dette.

Gunnar Lyngstad valgte en litt streng tone overfor medlemmene i åpningstalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Dere i NTF!?, sa Lyngstad med spørsmål og kraft i stemmen, og viste med det til debattantenes talemåte med misbilligelse, før han fortsatte:

– Er NTF i ferd med å bli en monsterforening som medlemmene må slåss mot for å slippe unna de stadig nye kravene som stilles til tannlegene? Nei! NTF har valgt en strategi med involvering og sam­arbeid for å få gjennomslag for ­våre synspunkter og krav.

Lyngstad anerkjente samtidig medlemmenes rett til å ­være uenige og til å stille kritiske spørsmål, men han opp­ford­ret til å sette seg grundig inn i sakene, og unngå skyting på pianisten.

– Selv om det er en del av det å ­være tillitsvalgt på toppnivå, kan det ­være frustrerende å bli møtt med en «dere i NTF»-holdning fra medlemmene, sa Lyngstad og oppfordret NTFs medlemmer til å engasjere seg lokalt, for derigjennom å påvirke NTFs politikk.

– Når NTFs sentrale ledd anbefaler ulike løsninger til medlemmene, er dette alltid bygd på grundige saksforberedelser og inngående politisk vurdering, sa Lyngstad. – Når veien uten­om ikke lenger er farbar, må vi bru­ke kreftene på å få det uunngåelige best mulig tilpasset tannlegenes virkelighet, sa presidenten videre, fortsatt med adresse til debatten rundt Norsk Helsenett.

– Hva hadde skjedd hvis NTF hadde sittet passiv, eller jobbet imot kravene om datasikkerhet? Spurte presidenten retorisk.

– I slike si­tua­sjo­ner søker NTF på­virk­ning gjennom medvirkning, og hovedstyret er overbevist om at dette gir langt bed­re resultater enn konfrontasjon. I folks bevissthet er det ikke mye synd på tannlegene. Det må vi ta inn over oss når vi ønsker å nå fram i det politiske landskapet, konkluderte Lyngstad.

Statsbudsjett på stedet hvil

– Statsbudsjettet inneholder ikke store end­rin­ger på tannhelsefeltet, fastslo Lyngstad.

– Regjeringen foreslår å overføre 29 millioner fra refusjonsordningen til arbeidet med ulike prosjekter i tannhelsetjenesten. NTF mener det burde kommet nye midler heller enn omdisponeringer for å løse disse oppgavene. Fra 1. ja­nuar skal pa­sien­tene få refusjon for tannhelsetjenester utført i EØS-land, en ordning som NTF har gitt sine synspunkter på, sa Lyngstad.

En sterk tannhelsetjeneste – offentlig og privat

NTF arbeider for tannlegestyrt tannhelsetjeneste både i privat og offentlig sektor, sa Lyngstad videre. – Foreningen øns­ker en sterk offentlig tannhelsetjeneste, gode relasjoner til fylkeskommunene og sam­arbeid om løsning av offentlige oppgaver som fylkene selv ikke når over. NTF øns­ker at tannlegepraksis skal eies og drives av tannleger, for derigjennom å øke profesjonaliteten og verne om den liberale yrkesutøvelsen.

Avslutningsvis var han innom obligatorisk etter­utdan­ning og TV-aksjonen som skulle gå av stabelen 24. oktober, der tannlegene var utfordret til å støtte gjennom kampanjen Gi en krone. Presidenten uttrykte glede over resultatene som var synlige allerede ti dager før selve aksjonen.

Han gjorde oppmerksom på at begrepet krone kunne tolkes på flere måter, og gjorde det samtidig tydelig at han i denne sammenhengen hadde mer sans for den ene tolkningen enn den andre. Han uttrykte også stolthet over at nors­ke tannleger hadde gitt rundhåndet til verdens flyktninger.

Ellen BeateDyvi